»Brati pomeni početi podvige.« (Tone Pavček) (Spletni) bralni klubi: prispevek na 5. literarnem torku, 24. oktober 2017

Tilka Jamnik

Prispevek opozarja na bistvene značilnosti različnih oblik promocije literature in motiviranja za branje, predvsem mladine v državah z višje razvito bralno kulturo, in jih primerja s slovenskimi. Navaja jih kot dejstva, ki jih moramo poznati in upoštevati tudi pri snovanju bralnih klubov.

branje, motivacija, promocija branja, bralni klubi

EU High Level Group of Experts on Literacy. (2012). ECEC for children from disadvantaged backgrounds: findings from a European literature review and two case studies: final report. Bruselj: European Commission, Directorate-General for Education and Culture. Pridobljeno 31. 1. 2018 s spletne strani: http://ec.europa.eu/dgs/education_culture/repository/education/policy/school/doc/ecec-report_en.pdf

Furedi, F. (2017). Moč branja: od Sokrata do Twitterja. Ljubljana: Umco.

Jamnik, T. in Miš Svoljšak, I. (2010). Promocija literature v državah z višje razvito bralno kulturo. Otrok in knjiga, 37(78–79), 51–57.

Jonsberg, B. (2017). Moje življenje kot abeceda. Dob pri Domžalah: Miš.

Motivacija. (2017). V Wikipedija: prosta enciklopedija. Pridobljeno 31. 1. 2018 s spletne strani: https://sl.wikipedia.org/wiki/Motivacija

Nacionalna strategija za razvoj bralne pismenosti: (predlog, 5. 4. 2017). (2017). Ljubljana: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Pridobljeno 23. 10. 2017 s spletne strani: http://www.zdruzenjeobcin.si/fileadmin/datoteke/2017/PREDLOGI_ZAKONOV_IN_DRUGIH_AKTOV/MIZS_Bralna_Pismenost_javna_razprava_april_2017.pdf

Newman, N. (2017). Vzgajanje strastnih bralcev: 5 preprostih korakov do uspeha v šoli in življenju. Maribor: Hiša knjig, Založba KMŠ.

Pavček, T. (2012, 28. marec). Branje. Ventilator besed, 4. Pridobljeno 23. 10. 2017 s spletne strani: http://www.ventilatorbesed.com/?opcija=kom_clanki&oce=129&id=3546

Pavić, M. (1985). Hazarski besednjak: roman leksikon v 100 000 besedah. Murska Sobota: Pomurska založba.

Pečjak, S. (2014). »Bralna pismenost ni perpetuum mobile.« (Intervju Jure Preglau). Bukla, 10(100), 18.