25. maj 2017 – Dan specialnih knjižnic: »Kje so tiste stezice« – komunikacijske poti v specialni knjižnici

Urša Pajk

Sekcija za specialne knjižnice vsako leto organizira tako imenovani Dan specialnih knjižnic, na katerem se zberemo knjižničarji, ki delujemo v tovrstnih knjižnicah. Letos smo se, tako kot lani, zbrali v Slovenskem etnografskem muzeju v muzejski četrti na Metelkovi, kjer znajo poskrbeti za to, da se vedno počutimo dobrodošli. Letošnje srečanje specialnih knjižnic, poimenovano »Kje so tiste stezice«: komunikacijske poti v specialni knjižnici, je bilo posvečeno komunikaciji, družbenim medijem, pomenu knjižnic pri popularizaciji znanosti, kar je dobro razvidno že iz samega naslova. Navzoči smo slišali tudi referate na temo zagovorništva v knjižnicah, zgodovine knjige, dela Delovne skupine za pripravo strokovnih priporočil za specialne knjižnice in prisostvovali okrogli mizi z naslovom »Dobra praksa iznajdljivih«. Na srečanju pa so tudi prvič slovesno razglasili zagovornika specialnih knjižnic dr. Luko Vidmarja.

specialne knjižnice, strokovna srečanja, odmevi in poročila

Česnovar, N. (2002). Razvoj specialnih knjižnic v Sloveniji. Knjižnica, 46(1–2), 169–177.

»Kje so tiste stezice«: komunikacijske poti v specialni knjižnici: dan specialnih knjižnic 2017. [zloženka]. (2017). Ljubljana: Sekcija za specialne knjižnice pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije.

Plešnar Kašca, S. (2000). Muzejske knjižnice v Sloveniji: primerjalna raziskava. Knjižnica, 44(3), 169–183.