OBOGATENA RESNIČNOST V KNJIŽNICAH: PRIMER OSREDNJE DRUŽBOSLOVNE KNJIŽNICE JOŽETA GORIČARJA

Borut Kirar

Namen prispevka je predstaviti obogateno resničnost v splošnem in v kontekstu knjižnic ter zainteresirani javnosti predstaviti uporabnost obogatene resničnosti v praksi. Skozi analizo literature je prikazano stanje obogatene resničnosti na področju knjižnic v svetu. Analiziran je konkreten primer uvedbe obogatene resničnosti v Osrednji družboslovni knjižnici Jožeta Goričarja na Fakulteti za družbene vede.
Opisani projekt obogatene resničnosti je rezultat analize stanja obogatene resničnosti v svetu in analize potreb knjižnice. S pomočjo posebej pripravljenih video posnetkov je nazorno prikazano delovanje nekaterih storitev opisanega projekta. Predstavljene so zaznane omejitve projekta in uporabljene platforme Aurasma. Podana so tudi priporočila za soočanje z omenjenimi omejitvami.
Področje obogatene resničnosti je zanimivo za vse vrste knjižnic, ki želijo slediti novim tehnologijam. Prispevek ponuja pregled področja, informacije o praktični izvedbi projekta in ideje za različne storitve z uporabo obogatene resničnosti v različnih vrstah knjižnic. Prispevek lahko služi kot uporaben pripomoček knjižnicam, ki jih zanima uvedba storitev obogatene resničnosti. Prav tako lahko prispevek služi kot osnova za nadaljnje raziskovanje področja.

obogatena resničnost; Aurasma; knjižnične storitve; mobilne naprave; Osrednja družboslovna knjižnica Jožeta Goričarja

Alcock, J. in Dalton, P. (2013). M-libraries on the hype cycle: where are we? V G. Needham in M. Ally (Ur.), M–libraries 4 : From Margin to Mainstream – Mobile Technologies Transforming Lives and Libraries (str. 135–146). London: Facet.

Aurasma. (2014a). Aurasma Customer Guidelines: A comperhensive guide to Aurasma. Pridobljeno 23. marca 2015 s spletne strani: http://www-cdn.aurasma.com/wp-content/uploads/Customer-Guidelines.pdf

Aurasma. (2014b, Avgust 8). Aurasma Studio: Masking [Video datoteka]. Pridobljeno 23. marca 2015 s spletne strani: https:// www.youtube.com/watch?v=1DXKj-HN568

Azuma, R. (1997). A survey of augmented reality. Presence, 6(4), 355–385.

Bower, M., Howe, C., McCredie, N., Robinson, A. in Grover, D. (2014). Augmented Reality in education – cases, places and potentials. Educational Media International, 51(1), 1–15. doi: 10.1080/09523987.2014.889400

Canuel, R., Crichton, C. in Savova, M. (2012). Tablets as Powerful Tools for University Research. V R. K. Miller, C. Meier in H. Moorefield-Lang (Ur.), Library Technology Reports (zv. 48, str. 35–41): American Library Association.

Carmigniani, J. in Furht, B. (2011). Augmented reality: An Overview. V B. Furht (Ur.), Handbook of augmented reality (str. 3–46). New York: Springer.

Cassidy, E. D., Colmenares, A., Jones, G., Manolovitz, T., Shen, L. in Vieira, S. (2014). Higher Education and Emerging Technologies: Shifting Trends in Student Usage. Journal of Academic Librarianship, 40(2), 124–133. doi: 10.1016/j.acalib.2014.02.003

Craig, A. B. (2013). Understanding augmented reality: concepts and applications. Oxford: Elsevier. Dresselhaus, A. in Shrode, F. (2012). Mobile Technologies & Academics: Do Students Use Mobile Technologies in Their Academic Lives and are Librarians Ready to Meet this Challenge? Information Technology & Libraries, 31(2), 82–101.

Elmore, L. in Stephens, D. (2012). The Application of QR Codes in UK Academic Libraries. New Review of Academic Librarianship, 18(1), 26–42. doi: http://dx.doi.org/10.1080/13614533.2012.654679

Gay-Bellile, V., Bourgeois, S., Larnaout, D. in Tamaazousti, M. (2015). Applications of Augmented Reality for the Automotive Industry. V W. Barfield (Ur.), Fundamentals of Wearable Computers and Augmented Reality (str. 433–456). Boca Raton: CRC press.

Hahn, J. (2012). Mobile augmented reality applications for library services. New Library World, 113(9), 429–438. doi: 10.1108/03074801211273902

Havelka, S. (2013). Mobile Information Literacy: Supporting Students’ Research and Information Needs in a Mobile World. Internet Reference Services Quarterly, 18(3/4), 189–209. doi:10.1080/10875301.2013.856366

islovar. (2015) (2. izdaja). Ljubljana: Slovensko društvo Informatika. Pridobljeno 1. decembra 2015 s spletne strani: http://www.islovar.org/

Johnson, L., Adams Becker, S., Estrada, V. in Freeman, A. (2014). NMC Horizon Report: 2014 Library Edition. Austin, Texas: The New Media Consortium. Pridobljeno 1. marca 2015 s spletne strani: http://cdn.nmc.org/media/2014-nmc-horizon-report-library-EN.pdf

Johnson, L., Adams Becker, S., Estrada, V. in Freeman, A. (2015). NMC Horizon Report: 2015 Higher Education Edition. Austin, Texas: The New Media Consortium. Pridobljeno 2. aprila 2015 s spletne strani: http://cdn.nmc.org/media/2015-nmc-horizon-report-HE-EN.pdf

Johnson, L., Levine, A., Smith, R. in Stone, S. (2010). The 2010 Horizon Report. Austin, Texas: The New Media Consortium. Pridobljeno 1. marca 2015 s spletne strani: http://www.nmc.org/sites/default /files/pubs/1316815357/2010-Horizon-Report.pdf

Johnson, L., Smith, R., Lomas, C., Oblinger, D., Alexander, B. in Brown, M. (2005). The Horizon Report: 2005 edition. Austin, Texas: The New Media Consortium. Pridobljeno 1. marca 2015 s spletne strani: http://www.nmc.org/sites/default/files/pubs/1316813462/2005_Horizon_Report.pdf

Johnson, L., Smith, R., Willis, H., Levine, A. in Haywood, K. (2011). The 2011 Horizon Report. Austin, Texas: The New Media Consortium. Pridobljeno 1. marca 2015 s spletne strani: http://www.nmc.org/sites/default/files/pubs/1316814265/2011-Horizon-Report(2).pdf

Kipper, G., in Rampolla, J. (2013). Augmented reality: An emerging technologies guide to AR (1st ed. ed.). Waltham (MA): Syngress.

Le Ber, J. M., Lombardo, N. T. in Wimmer, E. (2015). Building Technology Services That Address Student Needs. Medical Reference Services Quarterly, 34(1), 1–16. doi: 10.1080/02763869.2015.986708

Murphy, J. (2012). Location–aware Services and QR Codes for Libraries. London: Facet.

Nowlan, G. (2013). Going mobile: Creating a mobile presence for your library. New Library World, 114(3/4), 142–150. doi: 10.1108/03074801311304050

Pence, H. E. (2012). Smartphones, Smart Objects, and Augmented Reality. V J. Murphy (Ur.), Mobile Devices and the Library: Handheld Tech, Handheld Reference (str. 136–145). Abingdon: Routledge.

Pence, H. E. (2013). Smartphones, QR Codes, and Augmented Reality in the Library. V L. Bell in T. A. Peters (Ur.), The Handheld Library: Mobile Technology and the Librarian (str. 133–142). Santa Barbara, California: Libraries Unlimited.

Shatte, A., Holdsworth, J. in Lee, I. (2014). Mobile augmented reality based context-aware library management system. Expert Systems with Applications, 41(5), 2174–2185.

Uporaba interneta v gospodinjstvih in pri posameznikih. (2014). Ljubljana: Statistični urad Republike Slovenije. Pridobljeno 26. marca 2015 s spletne strani: http://www.stat.si/StatWeb/glavnanavigacija/podatki/prikazistaronovico?IdNovice=6560

Sutherland, I. E. (1968). A head–mounted three dimensional display. Proceedings of the December 9–11, 1968, fall joint computer conference, part I, San Francisco, California.

Walsh, A. (2012a). Mobile information literacy: a preliminary outline of information behaviour in a mobile environment. Journal of Information Literacy, 6(2), 56–69.

Walsh, A. (2012b). Using Mobile Technology to Deliver Library Services: A Handbook. London: Facet.

Yaniv, Z. in Linte, C. A. (2015). Applications of augmented Reality in the Operating Room. V W. Barfield (Ur.), Fundamentals of Wearable Computers and Augmented Reality (str. 485–518). Boca Raton: CRC press.