TEORETIČNI MODEL DIGITALNIH ARHIVOV

Alenka Kavčič-Čolić

Nacionalne organizacije, ki prevzemajo odgovornost za trajno ohranjanje elektronskih virov, morajo izpolnjevati določene pogoje. Med ostalim mora njihov skladiščni sistem temeljiti na referenčnem modelu odprtega arhivskega informacijskega sistema (OAIS). V prispevku je predstavljen model OAIS in nekatere pomembnejše mednarodne izkušnje pri njegovem uvajanju. Omenjen je tudi projekt Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK) in Instituta “Jožef Stefan”, ki ima za cilj zgraditi tovrstni digitalni arhiv v NUKu, in ki temelji na omenjenem modelu.

digitalni arhivi; informacijski modeli; OAIS; elektronski viri; trajno ohranjanje

Day, M. (1998). CEDARS: Digital preservation and metadata. Sixth DELOS Workshop: Preservation of Digital Information, Tomar, Portugal, 17-19 June 1998. Pridobljeno 5.4.2004 s spletne strani: http://www.ukoln.ac.uk/metadata/presentations/delos6/cedars.html

INTERNET ARCHIVE. Pridobljeno 5.4.2004 s spletne strani: http://webdev.archive.org/

Kavčič-Čolić, A. (2001). Elektronsko arhiviranje spletnih strani: nov izziv za nacionalne knjižnice. V Ambrožić, M. (Ur.). Digitalna knjižnica : Zbornik posvetovanja ZBDS (str. 211-224). Ljubljana: ZBDS, 2001.

NEDLIB (Networked European Deposit Library) [informacije o projektu]. Pridobljeno 5.4.2004 s spletne strani: http://www.kb.nl/coop/nedlib/

Novak, M. (2002). Arhivsko in dokumentarno gradivo ter sistemi zagotavljanja kakovosti. Sodobni arhivi, 24, 32-45. Pridobljeno 5.4.2004 s spletne strani: http://www.cimrs.uni-mb.si/novak.pdf

OCLC/RLG Working Group on Preservation Metadata (2002). Preservation Metadata and the OAIS Information Model. A metadata framework to support the preservation of digital objects. Pridobljeno 5.4.2004 s spletne strani: http://www.oclc.org/research/projects/pmwg/pm_framework.pdf

PANDORA [informacije o projektu]. Pridobljeno 15.4.2003 s spletne strani: http://pandora.nla.gov.au/index.html