POPIS KNJIŽNIH VEZAV

Blanka Avguštin Florjanovič

Knjižnica v Frančiškanskem samostanu Kostanjevica v Novi Gorici je nastala sredi 17. stoletja, vendar hrani tudi inkunabule in tiske 16. stoletja. V prispevku je predstavljen popis starejših knjig, ki ga uporabljamo ob konservatorsko-restavratorskem posegu, in predlog popisa starejših knjižnih vezav za bibliotekarje. Sledi razčlenitev in opis poškodb, zaščita knjig in priporočljiva hramba starejših knjig. Dodana je tudi dokumentacija, ki sledi vsakemu popisu.

Frančiškanski samostan Kostanjevica; inkunabule; tiski; 16. stoletje; dokumentacija; popis; poškodbe; pogoji hrambe

BRECELJ, M.: Frančiškanski samostan Kostanjevica v Novi Gorici, Nova Gorica, Frančiškanski samostan na Kostanjevici, 1989

BRITISH standard 5454: 2000: recommendations for the storage and exhibition of archival documents, London, British Standard Institution, 2000

CLARKSON, C.: Varno ravnanje s srednjeveškimi rokopisi in prvotiski in njihovo razstavljanje, v: Konserviranje knjig in papirja: zbornik razprav, Ljubljana, Arhiv Republike Slovenije, 1997, str. 141-189