POPIS KNJIŽNIH VEZAV

• Blanka Avguštin Florjanovič Blanka Avguštin Florjanovič je zaposlena na Ministrstvu za kulturo, Arhiv Republike Slovenije Naslov: Zvezdarska 1, 1000 Ljubljana Naslov elektronske pošte: blanka.avgustin@gov.si
Ključne besede: Frančiškanski samostan Kostanjevica, inkunabule, tiski, 16. stoletje, dokumentacija, popis, poškodbe, pogoji hrambe

Knjižnica v Frančiškanskem samostanu Kostanjevica v Novi Gorici je nastala sredi 17. stoletja, vendar hrani tudi inkunabule in tiske 16. stoletja. V prispevku je predstavljen popis starejših knjig, ki ga uporabljamo ob konservatorsko-restavratorskem posegu, in predlog popisa starejših knjižnih vezav za bibliotekarje. Sledi razčlenitev in opis poškodb, zaščita knjig in priporočljiva hramba starejših knjig. Dodana je tudi dokumentacija, ki sledi vsakemu popisu.

BRECELJ, M.: Frančiškanski samostan Kostanjevica v Novi Gorici, Nova Gorica, Frančiškanski samostan na Kostanjevici, 1989

BRITISH standard 5454: 2000: recommendations for the storage and exhibition of archival documents, London, British Standard Institution, 2000

CLARKSON, C.: Varno ravnanje s srednjeveškimi rokopisi in prvotiski in njihovo razstavljanje, v: Konserviranje knjig in papirja: zbornik razprav, Ljubljana, Arhiv Republike Slovenije, 1997, str. 141-189

CLARKSON, C.: English Monastic Bookbinding in the Twelfth Century, v: »Ancient and Medieval Book Materials and Tehniques«, Citta del Vaticano, 1993, str. 181-200